Rehberlik

Sınav Ve Yapamadığım “Zor Ders”!

Sınav dönemine girildiği zamanlar içerisinde bir çok öğrencide rastlanan bir sorunumuz var; Sınav Ve Yapamadığım Zor Ders öğrencilerin çoğu sınav zamanı bunu söylerler ya da kalplerinden geçirirler; “zor ders”! . Öğrenciler zorlandıkları derslerde başarısız oldukça çekinerek ve endişelerinden yakınarak, ”ben bu dersi sevmiyorum. Bir türlü sevemiyorum. Çalıştım fakat olmuyor. Zor ders yapamıyorum” gibi cümlelerle ders çalışmaktan daha da uzaklaşırlar. Ardından sınav öncesi yaşadıkları hüsranlar da inançlarını zedelemekte ileri giden adımlardan olur.

Bunu en aza indirebilmek, bu dersi sevenlerden olmasa da başa çıkabilmek öğrencinin elindedir aslında. Bilgiler öğrenilir, doğuştan var olamazlar. Bunu felsefe dersinden biliyoruz. Fakat bu bilgilerin kalıcı olması için öğrenme sonrası, zihnin uyarıcılara karşı kapalı olması gerekir. Yani dersle ilgilenirken verimli ders çalışabilmek için başka şeyler düşünmemek. Bu da unutma yeteneğini en aza indirgeyen ilk faktördür diyebiliriz. Kısacası öğrenme sonrası bilgilerin taze kalabilmesi için beynin tasarruflu kullanılması gerekir.

Sınav Zamanı Zor Dersler Nasıl Çalışılmalı?

#1. Oldukça zorlandığınız bir ders ya da konu olmasından yakınmayın. Beynin 5 ana lobunun da gelişmiş ve eşit kuvvette olabilmesi için Albert Einstein olmak gerekir. Fakat etrafınızda görebileceğiniz örnekler olduğu gibi herhangi bir TYT ya da AYT sınavına sıkı çalışmış ve pek de zeki olmayan insanlar da sınavlarında başarılı olabiliyor.

#2. Güçlük çektiğiniz ve çalışmak için gün içinde plan yaptığınız zor konu hakkında yatmadan önce çok fazla olmasa da 15 dk ‘lık bir konu çalışması yapın ve 20-25 soru çözün. Ardından zihninizi algılara kapatıp (yorucu beyin egzersizlerinden uzak kalıp, dinlendirici müzik dinlemek, sevdiğiniz bir yazar ya da şairden kitap okumak gibi..) vaktinde uyuyun.

#3. Sabah kalktığınızda okula, dershaneye gitmeden önce yapmanız gereken 15 dklık tekrar sayesinde konu hakkındaki bilgilerinizin pekiştiğini fark edeceksiniz. Sabah uyandıktan sonra beynin dinçliği o 15 dk’da öğrendikleriniz, gün içinde yaptığınız 1 saatlik çalışmaya eşdeğer güçte olacaktır.

#4. Belleğimiz 2 çeşit. Uzun süreli bellek ve kısa süreli bellek. Öğrenmiş olduğumuz ilk bilgiler, kısa bellekte depolanır. Kısa belleğin kapasitesi sınırlıdır ve dış etkilerden çabuk etkilenir. Öğrenimler anında dağılabilir. Bu nedenle bilgilerin kalıcı olması için mutlaka tekrar yapılmalıdır ki uzun süreli belleğe ulaşabilsin. Bu tekrar amaçlı yapılan etkinlik bilgilerin kalıcılığını %90 a kadar artırır. Fakat bununla sınırlı kalınmamalı ve mutlaka öğrenilen bilgiler uygulamaya konulup soru çözülmelidir.

Sınav Ve Yapamadığım Zor Ders diye bir şey yoktur sonucuna varırsak klasikleşmiş oluruz sanırım. Fakat sınav öncesinde en az çalıştığımız ders hep en zorudur. Sınav Ve Yapamadığım Zor Ders diye bir şey yoktur zoru başarmak elinizde hadi başarılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu