Rehberlik

Sınav Zamanı: Dikkat, Sınav!

Sınav Zamanı Ne Yapılmalı?

Üniversite sınavları, gençlerin hayatını tamamen değiştirebilecek güce sahip bir dönüm noktasıdır çoğu zaman… Sınav zamanı sınava girecek aday bir kaygıya bir heyecana kapılır, ve bazı önemli şeyleri unutur gider. Unutulup giden bu bazı önemli kriterler, sınav zamanı öğrencilere büyük fayda sağlayacak şeyler olduğu gibi, öğrencilerin gözünden kaçması halinde puan kaybına da sebep olabilir. Bu makalemizde de siz değerli öğrencilere üç ana başlık altında sınavlara hazırlanırken kesinlikle uygulamanız gereken öneriler verilmiştir. Şimdi gelin bu başlıklara hep beraber bir göz atalım…

1. Okuma – Anlama ve Hız

Sınavlara hazırlanmaktan olanlar için en önemli olan nokta muhakeme yeteneğidir. Bu yetenek ancak okuma ve okuduğunu anlamak ile mümkündür. Ülkemizdeki halk kütüphanelerine üye sayısı 962 bin kişidir(Nüfusun yaklaşık 100 de 1.3’ü). Bu sayının ne kadar komik olduğunu şöyle açıklayalım gericilik deyince ilk aklımıza gelen ülke olan İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon ve suç oranlarının yüksek oluşu ve idamlarıyla eleştirdiğimiz Meksika’da tamı tamına 39 milyondur. Buradan da anlaşıldığı gibi ülkemizde okuma oranı çok düşük değil çok çok düşüktür. Hal böyle iken sınavlarda da öğrencilerimizin başarısız olması,sosyallikten ve aktiflikten uzak kalması beklenen bir durum olsa gerek.

Sınavlarda başarılı olmanın en temel şartları kuşkusuz okuma, anlama ve hız üçlüsünde yatmaktadır. Gel gelelim öğrencilerimizde bazı kemikleşmiş yanlış okuma alışkanlıkları vardır. Örneğin: yavaş okuma, iç ses, okuduğunu anlamama diye devam ettirilebilir. Sınava hazırlanan öğrencilerimizin öncelikle bu sorunu aşmaları gerekmektedir.

Bunun için de hızlı okuma, okuduğunu anlama kurslarına gitmeleri veya bu konudaki kitapları okuyup ipuçlarını almalarını öneririm. Çünkü okumadan, okuduğunu anlamadan dikkat hatalarıyla dolu bir sınav yaşarsınız. Yani başarının temelinde okuma, anlama, hız üçlüsü yatar.

2. Amaç – İnanç – Motivasyon

Amaç: Ulaşmak istenilen başarı anlamında karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle sınavlara hazırlanmakta olan bir öğrenci hedefini ortaya koymak zorundadır. Bu sınava niye hazırlandığı sorusuna cevap vermelidir. Aksi takdirde sınavdan sonra düşünce karmaşasına düşmemesi beklenemez.

Amaç tanımlayacak olan bir öğrenci ilk önce belli bir realite dahilinde amacını saptamalı ve eksiklerini tespit edip not almalıdır. Amacındaki yolda kendisini bekleyecek güçlükleri önceden kestirmelidir. Bu güçlüklerle korkusuzca yüzleşmeli ve stratejisini sağlam temellere oturtmalıdır. Çünkü girdiğimiz bu sınavlar önemli bir strateji oyunudur. Ve siz stratejinizi ne kadar güçlü geliştirirseniz o oyunda o kadar başarılı olursunuz.

İnanç: Bir düşünceye gönülden bağlı olmak anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Belirlediğimiz amacı inancımızla birleştirerek hedeflerimizi gerçeğe dönüştürebiliriz. Çünkü inanç, amacımızı ayakta tutan onun gerçekleşmesine yardım eden duygu ve düşüncelerimizin tamamıdır. Bu sınava hazırlanan öğrencinin en önemli yüküdür. İnanç olmadan hiçbir hedefe ulaşmamız söz konusu değildir.

Bu yüzden ilk olarak yapabileceğimize inanmalıyız ve bunu savunmalıyız. Unutmayın ki bir işi bir kişi başarabiliyorsa sizde başarabilirsiniz demektir. Sadece kendinize güvenin ve istemekten vazgeçmeyin. Kendinize slogan bulun. Örneğin: kendime güveniyorum inanıyorum ve harekete geçiyorum.

Motivasyon: İsteklendirme güdülendirme anlamıyla karşımıza çıkar. Muhteşem üçlüyü tamamlayan son halkadır… Peki, ama kendimizi nasıl motive etmeliyiz? Hayal ederek, model alarak kendimizi motive etmemiz mümkün. Hayal edelim. Amacımızın gerçekleştiğini ve nelere sahip olduğumuzu hayal edelim. Etrafınızdaki insanların sizi takdir ettiğini amacına ulaştın demelerini düşünelim. Ne kadar güzel değil mi? Sonra amacına ulaşan kişileri örnek alalım ve onlar gibi davranalım. Amacınız bir öğretmen olmaksa öğretmen gibi doktorsa doktor gibi davranın. Amacınıza ulaşmış halinizin resmini yapın. Her gün o resme bakarak amacınıza sağlam adımlar atmaya çabalayın.

3. İnternet – Televizyon – Telefon

İnternet bağımlılığı sıradaki üçlü popüler kültürün vazgeçilmez teknolojik unsurları. Bunların yararlarının yanında ne yazık ki zararları da var. Biz asıl konumuz itibariyle öğrenciler üzerindeki bazı zararlarına değineceğiz. İnternet, televizyon, telefon sınava hazırlanan öğrenciler üzerinde zamanı yanlış kullanma gibi olumsuz etkilere yol açıp dikkatleri tamamen dağıttığı ne kadar inkar edilse de bir gerçektir. Sonuçta bu bir maraton ve bu maratonda zamanı ne kadar iyi değerlendirirsek biz de o ölçüde başarılı oluruz. Bu üçlüyü kullanmak ustalık ister. Çünkü yanlış kullanımlarda zamanın nasıl geçtiğini anlayamayız bile. Bizim önerimiz bu üçlüyle aranıza biraz mesafe koymanız. Veya yapamıyorsanız sınav zamanı bu üçlüyü kullanmamanız, ki bu sizin sınav zamanı yararınıza olacaktır.

Özetle bu makalemizde muhteşem üçlüden bahsettik. Yeni sınav sezonu öncesinde öğrencilerimize nelere dikkat etmeleri konusunda nasıl çalışmaları konusunda önerilerde bulunduk. Şunu kendinize söylemeyi unutmayın : “Bir kişi yapabiliyorsa biz de yapabiliriz”. Siz de kısa bir süre kararlı inançlı bir şekilde sınavlarınıza hazırlanarak önünüzdeki yılları güzel bir üniversiteyle garanti altına alabilirsiniz. Yeni sınav maratonunda bütün öğretmen ve öğrencilerimize başarılı bir sınav dönemi dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu