Rehberlik

Sınava Nasıl Çalışılır: 10 Madde İle Sınavlara Hazırlan

Sınavlara hazırlanıyor musunuz? Öyleyse kendinize güvenin ve şans tanıyın! Bu makalemiz de bulunan çalışma ipuçları ve maddeleri ile sınav stresinizi yenin! Unutmayın: siz başarabilirsiniz!

Bu içeriği video olarak izlemek isterseniz, işte video 🙂

YouTube video

1. Çalışırken Kendinize Yeterli Zamanı Verin

Son dakikaya kadar bırakmayın! Hani bazı öğrenciler vardır, “ben son ana kadar bekler sonra çalışırım” derler, siz onlardan biri olmayın!

Zamanınızı iyi yönetemiyorsanız, bir zaman takvimi planlayabilirsiniz. Neden olmasın, zamanı yönetmek? Bu sizin için birçok şeyi düzene koyacaktır. Mutlaka deneyin!

Kaç tane sınavınızın olduğunu, hangi günlerde, hangi sırayla olduğunu yazın. Ardından çalışmanızı buna göre düzenleyin. Bazı sınavlara diğerlerinden daha fazla çalışma süresi vermek isteyebilirsiniz, bu olağan bir şey mesela Matematik? Bu yüzden kendinize en uygun şekilde bir çalışma takvimi yapın.

2. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Ders kitaplarınızı, özetlerinizi ya da notlarınızı yaymak için yeterli alanınız olduğundan emin olun. Yeterince ışığınız var mı? Sandalyeniz rahat mı? Bilgisayar oyunlarınız gözden uzak mı? Peki ya telefonunuz? Bu gibi faktörleri kontrol ediniz.

Tüm dikkat dağıtıcı faktörlerden kurtulmaya çalışın ve olabildiğince rahat ve dersinize odaklanabildiğinizden emin olun.

Bazı öğrenciler için bu neredeyse tamamen sessizlik anlamına gelebilir, en ufak bir seste çalışamazlar. Bazıları ise fon müziği ile daha iyi çalışır. Bazılarımız konsantre olmak için her şey de tamamen düzen ararken, bazılarımız ise daha karmaşık bir ortamda kendini daha iyi hisseder.
En uygun çalıştığınız ortamı keşfedin ve çalışma alanınızı ona göre düzenleyin.

Ders Çalışma Masası Düzeni

3. Görsel Unsurlardan ve Şemalardan Yararlanın

Görsel gereçler, sınava hazırlanırken gerçekten de çok yardımcı olabilirler. Bir konu hakkında bildiklerinizi, bir tabloya veya şemaya dönüştürmek, bildiklerinizin hatırlanması ve tekrar için yardımcı olabilir. Daha sonra eksik öğrendiğiniz veya yanlış bildiğiniz bir şeyi düzeltmeniz daha sağlıklı olacaktır. Böylelikle yapılan yanlışınızın tespiti kolay olacak ve bir daha unutmayacaksınız.

Sınav yaklaştıkça, notlarınızı tek sayfalık grafikler halinde düzenleyin. Öğrendiklerinizi bu kısa formatta not almak, sınav sırasında bilmeniz gerekenleri hızlı bir şekilde hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

4. Geçmiş Sınavları Uygulayın

Sınavlara hazırlanmanın en iyi yollarından birisi de daha önce çıkmış soruları çözmektir. Geçmiş soruları çözmek, soruların biçimine alışmamıza yardımcı olur ve -eğer gerçek bir sınavmış gibi düşünürseniz- her bölümde doğru miktarda zaman geçirdiğinizden emin olmak için iyi bir uygulama olacaktır. Unutmayın, sorular geçmişte sorulan sorulardan farklı olarak gelmeyecektir.

5. Başkalarına Durumunuzu Açıklayın

Ebeveynlerin ve küçük kardeşlerin sınav süresi boyunca sinir bozucu olduğu bilinen bir durum ki çoğu sınava hazırlanan bilir bu durumu. Belki de bu durumu kendiniz yaratıyor olabilir misiniz? Nasıl mı? Elbette sınavınızın olduğunu onlara açıklamayarak..

Bu durumu aşın. Onlara bir çalışmanız gerektiğini açıklayın. Bu, onlara sizin sınav sürecinde çalışmaya ihtiyaç olduğunuzu ve iyi hissetmeye muhtaç olduğunuzu bilmelerine yardımcı olacaktır. Anne baba asla sinir bozucu olamazlar, sadece onlara durumunuzu yumuşak bir dille anlatın, göreceksiniz ki size hak vereceklerdir. Bu başkaları anne baba ile sınırlı değildir, arkadaş ya da bir başka biri de olabilir.

Çalışmanız Gerektiğini Açıklayın

6. Arkadaşlarınızla Çalışma Grupları Oluşturun

Çalışmak için yakın arkadaşlarınızla bir araya gelin. Çalışılması gerekilen konuları veya soru cevap tarzında birbirinize sorular sorun, cevaplayın. Çalışılması gerekilen süre boyunca sadece derse odaklandığınızdan emin olun, ders yapacağız diye kendinizi muhabbete kaptırmayın.

Eğer bunu uygularsanız, arkadaşlar arasında tatlı bir rekabet ortamı oluşacak ve çalışma temponuz artacaktır. Buda bir bakıma meydan okuma kabul edilebilir.

Tabi ki bazı öğrenciler için çalışma grupları sağlıklı olmayabilir, onlar daha çok kendi kendilerine çalışmayı severler. Peki onlar ne yapacaklar? Onlar ise aynı uygulamayı kendilerine dönük olarak uygulayabilirler. Neden olmasın, zaten çoğu kendi kendine çalışmayı seven yapmaktadır. Şöyle ki kendi kendinize bir öğretmen nidasıyla konuları anlatın. Kendinize sorular sorun ve kendiniz cevaplayın. Emin olun bu uygulama da bir çalışma grubu kadar etkili olacaktır.

7. Düzenli Aralar Verin

Daha uzun süre çalışmanın, daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu doğru değildir. Ne kadar süre çalışırsanız bir o kadar çalışma isteğiniz ve temponuz azalma eğilimi gösterecektir. Günün 24 saati çalışmanın düşünülemeyeceği gibi, günde 5 dakika çalışmak ta söz konusu olamaz.

Bilmem tanıdık gelir mi, ama bazılarımız 1 saat ders çalışıp, 15 dk mola vermesi gerekirken, bunu tersine çevirip 15 dakika ders, 1 saat mola yapmakta. Bunu isteyerek yapmasa da kendini molaya kaptırmaması gerek. Daha detaylı uygulama için “pomodoro tekniğini” araştırabilirsiniz.

Konumuza dönecek olursak, araştırmalar bilginin uzun süreli saklanması için düzenli molalar vermenin gerçekten faydalı olduğunu göstermiştir.

Herkes farklıdır, bu yüzden sizin için çalışan bir çalışma rutini geliştirin. Sabahları daha iyi çalışıyorsanız, öğle vakti mola vermeden önce çalışmaya başlayın. Ya da, gece daha iyi çalışıyor iseniz, daha erken bir mola verin, böylece gece çalışmak için zihninizi dinlendirmiş olursunuz.

Molalarda ders kitaplarına takılmak yerine güneşin tadını çıkarmaktan(D vitamini için önemlidir), ya da o anda yaptığınız aktivite den suçlu hissetmemeye çalışın. Mola esnasında ders adına zihninizde bir kurgu yapmayın, sadece o anın tadını çıkarın.

Düzenli Ders Araları

8. Ödül Olarak Sağlıklı Atıştırmalar Alın

Epey vakit çalıştınız ve kendinize bir ödül olarak bir şeyler yemek istiyorsunuz, ancak vaktiniz yok, hemen zihniniz abur cubur aksiyonu oluşturuyor ve abur cubur yemek istiyorsunuz değil mi? Durun ders çalışma sürecinde abur cubur yemekten kaçınmalısınız.
Çalışma sürecinde onların yerine balık, ceviz, fındık, yoğurt, meyve, süt gibi konsantrasyon ve hafızaya yardımcı olduğu kanıtlanmış besleyici gıdaları tüketerek, beyninizi ve karnınızı doyurun.

Aynı şeyler sınav günü için de geçerlidir sınavdan önce, enerjinizi düzenli kullanacak iyi ve sağlıklı bir yemek yiyin. Şeker veya çikolata enerji sağlayıcı görünebilir, ancak enerji seviyeniz birden çıkacak, ve ani düşüş eğilimi gösterecektir.

9. Sınav Gününüzü Planlayın

Sınavdan önce her şeyi iyi hazırladığınızdan emin olun. Kimliğiniz, kaleminiz, silginiz, sınav giriş belgeniz bunlar olabilir. Sınava gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, sınav günü endişe yaşamamak için sınavdan önce gidilecek yolu ve sınav yerinizi öğrenin.

Kuralları ve gidiş sürenizi hesap edin, rotanızdaki yolun sınav günü yoğunlunluğunu, ya da yoğun olabileceğini hesaplayın.  Olası olabilecekleri göz önüne alın, bunlar gidiş vasıtasının bozulması ya da muhtemel olması lastik patlamasını düşünün. Tüm bunları göz önüne alarak, yola erken çıkın, gerekirse 1 saat sınav süresini bekleyin, bu sizin ortama alışmanız için de iyi olacaktır.

Sınav günün hayal  edin, tüm olasılıkları tespit edin ve zihninizde uygulayın. Sınava çalışıp, yetişemediğiniz den sınavı yapamadığınızı hayal etmek istemezsiniz değil mi?

10. Yeterince Su ve Uyku Alın

Sınava çalışırken, erken kalkmayı zaten yapıyor olmanız gerekiyor, tabi gece çalışmayı seviyor iseniz bu sizin planınıza bağlı olacaktır. Ama unutmayın ki, sabahın erken saatlerine bereket ve verim vardır. Atasözü ile izah gerekirse “erken kalkan yol alır”

Biliyorum sınav günü oldukça heyecanlı olacaksınız, hatta olabilir ki yatmak isteseniz dahi bir türlü uyuyamayacaksınız. Ancak uyumalısınız, tüm şeyleri olumlu düşünerek, ve 15 dakika hareketsiz kalarak uyuma uygulamasını uygulayabilirsiniz.

ders çalışırken su ve uyku

Sınav günü uykunuzu yeterince almayı unutmayın, sınav günü erken yatın ve sınav için tam vaktinde kalkın. Sabah namazını kılarak, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Kesinlikle deneyin, sabah namazı ruha bir dinçlik getirdiğini görünce gerçekten çok şaşıracaksınız.

Sınav günü erken kalkmış olsanız dahi, bir şeyler çalışmayı bırakınız, sadece bu sınavda başarılı olduğunuzu ve hayalinizi düşününüz..

Son bir ipucu olarak, beyninizin en iyi şekilde çalışması için iyi yeterince su içmenin gerekli olduğunu unutmayın. Sınav süresince su içmeyi ihmal etmeyin. Biliyorsunuz ki su, hayatımızda oldukça gerekli ve vazgeçilmezdir.

Başarılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu