Rehberlik

Ders Çalışmayı Etkileyen Faktörler

Merhabalar, bu makalemiz genellikle öğrencilerin karşılaştığı bir durum olan ders çalışmayı engelleyen ve etkileyen faktörler hakkında olacaktır. Maddeler halinde ders çalışmayı etkileyen faktörleri inceleyip, üzerinizde bulunan etkisi gidermeye ve ders çalışmada daha başarıyı yakalamak için yapabileceklerinizi söyleyeceğim.

Verimli Ders Çalışmayı Etkileyen Faktörler

Kişisel Nedenler

Zorlanan dersin bırakılması: Birçok öğrencinin yapmış olduğu bu davranış en çok da Matematik ve Geometri dersleri için geçerlidir. Nedenini biliyorsunuz ki, Matematik dersi oldukça çaba ve sabır gerektiren bir derstir. Zorlandığınız bir ders varsa asla onu çalışmayı bırakmayın, zamanla yaptığınızı o derste başarılı olduğunuzu sizde göreceksiniz. İnanın ve gayret edin!

Ders  çalışırken hayal kurmak: Bu davranışı yapmayan pek yoktur, sanırım ki ben bile yapmıştım ve hala yapıyorum. Galiba istemsizce yada bilinç altı olarak anlamlandırabiliriz. Hayal kurmak güzel ve eğlencelidir, zaten hayallerimizle yaşamıyor muyuz? Hayal kurun ama öncelikle dikkatinizi derse verin, ve hayaller içinde boğulmayın ki dışarıda gerçek bir hayat var, hayallere dalarsanız hayalinizi gerçekleştiremezsiniz!

Ders çalışırken müzik dinlemek: Müzik dinlemenin kimi zaman faydalı olduğunu söyleyenler olsa da yapmamanız daha iyi olacaktır. Düşünün bir dakika müziğe dalıp giderseniz derse dikkat verebilir misiniz? Sanırım birçoğumuzun yanıtı hayır olacaktır. O yüzden müziği sonraya bırak, mesela ders çalıştıktan sonra kendine bir ödül…

Plansız programsız ders çalışmak: Plansız belki konuyu anlamanız için fark etmez ama hayatınızda bir planın olması daima iyidir, çünkü plansız savrulursunuz. Eğer bir çalışma programınız yoksa bu bağlantıdan indirebilirsiniz. Demem o ki çalışma programı olmadan olmaz!

Dışarı ile iletişimi koparmamak: Ders çalışıyorsunuz aniden gelen bir ses dıııt yada bildirim sesi yada biri arıyor… O telefon eğer sessizde değilse kesinlikle o sese bakarsınız, ve ders çalışmanız bölünür. Sonra dersin aktifliği gitmiş olur. Bu yüzden dışarı ile iletişimi koparın, telefonunuzu sessiz moduna alın.

Ders çalışmayı yarıda bırakmak: Ders çalışırken çalıştığınız konuyu yarıda bırakmanız demek sonraki çalışmanızda o konuya baştan çalışmanız gerektiği anlamına gelir. Asla çalışmanızı zorunlu olmadığı müddetçe yarıda bırakmayın.

Sosyal Nedenler

Arkadaş ısrarlarını kıramamak ve sosyallik: Bu konu çalışanları çok etkiler hele ki arkadaş ortamı da sınava hazırlanmıyorsa… Arkadaşlarınız bir yere çağırdığında onlara hayır diyebilmeyi öğrenin. Diyemiyorsanız, sonunda kaybeden olursunuz. Ve sınava hazırlanırken sosyalliğinizden ödün verin, ve biraz asosyal davranın!

Vakit ayarsızlığı: Ders yaparken gerekli olan en fazla şeylerden biride zamandır. Zaman su gibi akmakta, eğer biz bu zamanı akıllıca kullanamıyorsak, daha çok soru çözmek gibi bir çok şeyi kaybederiz. Sınav zamanı vaktinizi boşa harcamayın, daha az oynayın, daha az uyuyun!

Verimli ders çalışmayı engelleyen sebep ve faktörleri maddeler halinde açıkladık, bu maddelerdekileri çoğumuz yaparız, ama emin olun, bunları az yapan kazanacak. Kendini rahatınız dan biraz ödün verin sınava çalışma süresi boyunca dişinizi sıkın, unutmayın gelecek sizi bekliyor. İlerde ne olacağınızı hayallerinizi düşünün!

Sağlıcakla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu